13 Eylül 2009 Pazar

Suya Düşen 10 Büyük Transfer

Transfer dönemi geçen haftalarda kapanırken bir çok yakın görünen ama suya düşen transferlerle bir çok kişiyi hayal kırıklığına uğrattı. "O buraya gidiyor, bu burada kalacaktı, şu geliyor" gibi söylemlerin çoğu gerçekleşmedi. Gelin de eskiden son anda suya düşen en büyük 10 transferin hikayesine göz atalım.

10) Michael Laudrup (KB'den Liverpool'a)
Ne oldu: Muhtemelen Danimarka’nın yurt dışına sunduğu en büyük isim olan Michael Laudrup’un KB takımından Liverpool’a gitmek üzereydi 1980’lerde. Fakat kendisi bu transferi 3 yıl süre boyunca hep geri çevirip Danimarka’da kalıyordu. 3 yıl sonra rekor ücretle 1 milyon paunda Juventus’a dahil oldu.
Ne olabilirdi: O dönemlerde Bob Paisley’in çalıştırdığı Liverpool, İngiltere ve Avrupa’yı kırıp savuruyordu. Kırmızılar 81 ve 84 yıllarında Avrupa’nın Kralı iken, Michael tacını 92’de Barcelona ile alana kadar beklemek zorunda kalmayacaktı.

9) Matt Le Tissier (Southampton'dan Tottenham'a)
Ne oldu: İngiliz futbolcu 1985-2002 yıllarını kapsayan futbol hayatı boyunca Southampton forması giydi. 1989-90 sezonunda Tottenham başarılı genci almak istiyor ama nişanlısı Londra’ya gitmek istemediği için Le Tiss bu transferi son anda geri çeviriyordu.
Ne olabilirdi: Sunderland ile devamlı küme düşmememe mücadelesi veren Le Tissier Spurs ile 1991’de FA Cup’ı kaldırabilirdi. Bu olay biraz bayanları dinlememiz gerektiğini gösteriyor.

8) Roy Keane (Nottingham Forest'tan Blackburn Rovers'a)
Ne oldu: 1993 yılında Forest’ tan transferi kesin gözle bakılan, ve o dönem en parlak dönemelerini yaşayan Keano, Blackburn’e destek veren herkesi, özellikle de başkan Kenny Dalglish’i fazlaıyla üzüyordu. Söylenti o ki, bir takım kağıt işlerininin halledilmesi için transferde 2-3 gün bekletilen Dalglish, o arada Keane’nin Alex Ferguson’un ekibine katıldığını öğrenerek resmen yıkılıyordu.
Ne olabilirdi: Keane eğer Kırmızı Şeytan olmayıp Rovers’a gitseydi, 90’lı yılların egemen takımında yer almayacak ve bu kadar onura sahip olmayacaktı.

7) Cristiano Ronaldo (Sporting Lisbon'dan Arsenal'e)
Ne oldu: İleride dünyanın en pahalı futbolcusu olacak Ronaldo’yu Arsene Wenger ezeli rakibi Ferguson’dan önce kapıyordu. Wenger demiş ki: “ Antrenmanda Ronaldo ile beraberdik. Ona etrafı gösterdim ve arkasında onun adı yazılı bir forma verdim. Bize katılmasını istedim.” Gel gelelim Ronaldo vatandaşı Carlos Quieroz’un yanına, Manchester’a gidiyordu.
Ne olabilirdi: Premier Lig’e ilk geldiğinde, Ronaldo Arsenal ile Lig ve FA Cup şampiyonlukları yaşayacaktı. Fakat daha sonra Manu ile 3 lig ve bir Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu kazandı. Hangisinin daha iyi olduğuna, siz karar verin.

6) Paul Gascoigne (Newcastle'dan Manchester United'a)
Ne oldu: 1987-88’lerde göz dolduran başarılı bir genç olan Gazza’yı Manu ve Spurs gözüne kestirmişti. Kendisi Liverpool’u istese de onlardan teklif gelmemişti. Önce Old Traffor’da gitmeyi kabul ediyordu Paul, ama birkaç saat sonra sözünden dönüp Britanya’nın rekor transfer ücreti olan 2.3 milyon paunda Tottenham’a gidiyordu.
Ne olabilirdi: Belki de 80’lerin sonlarında, iyi bir dönem geçirmeyen United’a katılmayıp Tottenham ve İngiltere’de yıldızlaştığı için şanslı olduğunu düşünebiliriz fakat 1991 de FA Cup’ı aldıkları maçta ciddi sakatlığı, Gascoigne’i en verimli çağında futboldan uzaklaştıroyordu. United’a katılsaydı herşey daha farklı olabilir, 90’lı yılların tadını o da çıkarırdı Kırmızı Şeytanlar ile.
5) Kenny Dalglish (Deneme)
Ne oldu: West Ham United’a denenmek için çağırılan genç Kenny Dalglish, çok zayıf olduğu için başkan Ron Greenwood tarafından kabul edilmioyordu. Demirlerin(West Ham) kaybı adeta Celtic’in kazancı oluyor ve Celtic kulüb tarihinin en iyi futbolcusu olarak görülüyor.
Ne olabilirdi: Dalglish 1971-74 yılarında Celtic ile arka arkaya şampiyon olamayacaktı. Hammers ile orta sıra mücadelesi verecekti. Başkan da 1974’te görevi bırakmıştı.
4) Zinedine Zidane (Bordeaux'dan Blackburn'e)
Ne oldu: “ Tim Sherwood elimizdeyken neden Zidane’ı alalım ki?” şeklindeki söylemiyle başkan Jack Walker Zizzou transferine geçit vermemişti. Her ne kadar Sherwood önemli bir oyuncusu da olsa Blackburn’un, Zidane ile karşılaştıramayız.
Ne olabilirdi: Eğer Zidane gelseydi 95’teki şampiyonluktan çok daha fazlasını elde edebilirdi Blackburn.
3) Alan Shearer (Newcastle United'tan Manchester United'a)
Ne oldu: Bildiğimiz üzere Shearer’ın Ferguson’u iki kez reddetmişliği var. Eric Cantona’nn yanına alıp muhteşem ikili kurmak isteyen Fergie istediğini gerçekleştiremiyor, Shearer Sothampton’dan Blackburn’e; ardından ikinci kez reddettiğinde de Newcastle’a geri dönüyordu.
Ne olabilirdi: Shearer,Manchester’a gelse, küçükken kazanacağını hayal ettiği madalyalar aynen hayalde kalmayabilirdi.

2) Eric Cantona (Nimes'ten Sheffield Wednesday'a)
Ne oldu: 1991’de Fransa’da futbolu bırakma noktasına gelen Eric herkesi şaşırtmıştı. Ülkesinde bir hayli kızdırılmış olsa da, İngiltere’de de bir o kadar ilgi görüyordu. Sheffield’ın denemesine gidiyor fakar 2. bir hafta daha denenmek istemiyor ve aniden Leeds ile anlaşıyordu.
Ne olabilirdi: Cantona’lı Leeds şampiyon oluyor, Baykuşlar (S.Wednesday) Manu’nun ardından 3. oluyordu. Ardından Manu 3. lük problemini Cantona’yı alarak çözüyordu.

1) Diego Maradona (Argentinos Juniors'tan Sheffield United'a)
Ne oldu: Sheffield United menejeri Harry Haslam 600 bin paunda şok bir imza attırmak üzere iken, mali problemlerden dolayı transfer suya düşüyordu.
Ne olabilirdi: Bıçaklar(S.United) yıldız olaması yaklaşan genç Arjantinli ile çok daha iyi işler başarabilirdi. Maradona ise 86’da dünyada yılın futbolcusu olurken, Sheffield United uzun süreler alt liglerde çırpınıyordu.

Hiç yorum yok: