7 Aralık 2009 Pazartesi

Acaba Onlar Bunu Hakediyor Mu?

Kayserililerin mali konularda oldukça hassas ve kurnaz olduğu konuşulur yıllardır. Bu özelliğin etkileri futbolda da gösteriyor kendini bir güzel.

Uzun zamandır başta hükümet, Türkiye Futbol Federasyonu ve bazı Kayserili büyükler Kayseri kentinde sporun, özellikle futbolun gelişmesine çok büyük katkıda bulunmaktalar. Birçok büyük kentin üst liglerde takımı bile olmazken Kayseri'nin iki takımı birden Süper Lig'de yer almıştı birkaç sene önce. Birisi ligden düşünce isimlerinin bile değişmesine izin verdiler, Erciyesspor'u Kayserispor yaptılar.Yeni büyük bir stad yapılmaya başlandı ilerisi düşünülerek ve o da geçtiğimiz yıl hizmet vermeye başladı. Daha ne olabilirdi ki acaba. Gel gelelim Kayseri halkının bu gelişmelere verdiği olumlu tepki yetersiz kalıyor yıllardır. Demek istediğim halk bir türlü bu takımlarına destek sağlamıyor. Maçlar neredeyse boş tribünlere oynanıyor. Erciyesspor Türkiye Kupası finali oynadığı sene halkın desteği olmadığı için bir alt lige düştü.
Bu ilgisizliğin altında bir çok sebep olabilir ama genelde maddi sebepler dolaşıyor, biletlerin pahalılığı gibi. Geçen sezonun ikinci yarısında geçilen Kadir Has stadına ilk birkaç maçtan sonra seyirci gelmez oldu; tıpkı eski Atatürk Stadın'da olduğundan beri. Hadi Atatürk Stadı trübünleri açıktı, koltuklar rahat değildi ve biletler pahalı geliyordu bu özellikteki bir statta maçları izlemek için. Peki ya şimdi? Türkiye'nin en modern, en yeni, en konforlu, ailecek gelinebilecek trübünlerinde renkli koltukları izletiyorlar insanlara. Kayserispor'da bile durum böyleyken Bank Asya'daki Erciyesspor'un maçlarındaki vehamet tavan yapıyor. Tv'den izlediğim ve son yıllardaki en zevkli maçlardan biri olan bu sezonun ilk maçı olan Erciyes-Dardanel maçı buna örnek gösterilebilir. Sezonun daha ilk maçı bu ve sanki cezalı bir maç gibiydi, futbolcuların fıslıdaşmaları bile duyulur gibiydi. Birçok kent futbolda takımları olmadığı için yıllardır içlerinde büyük bir acı taşırken, keşke bizim takımlarımız şurda olsa diye özlem çekerken,bazı takımların taraftarlarına bilet ve yer yetmezken Kayseri'de bunları görmek şaşırtıcı, üzüntü verici doğrusu.
Bu konuya nerden geldim peki? Bu taraftar durgunluğu artık Kayserispor yineticilerine tak etmiş olacak ki, sene başından beri ,büyüklerle yapılan maçlar dışında, 10 ve 20 TL olan bilet fiyatlarını bu haftaki Bursa maçında 1 ve 2 TL yapmıştı. Bunla kalmayıp ulaşımı bedava yapmışlar, statta karın bile doyurmuşlar. Dilimi 1 liraya satılan pastırmadan dağıtmadıkları kalmış neredeyse. Bundan iyisi Şam'da kayısı diyebiliriz. Bunun nedenini de Diyarbakır maçında rakip taraftarlara olumlu davranmalarına bir jest olarak gösteriyorlar ama bence bu böyle değil. Liderliğe yükselebilecekleri işte bu haftada stat dolsun diye yaptılar bu iyiliği. Biletler gene 10 ve 20 TL olsa taraftar bu kadar olmayacaktı bence. Şu da var ki, yıllardır büyük takımların korkulu rüyası olmuş ve gücünü korumakta olan bu harika Anadolu takımını izlemek için daha fazlasını bile ödeyebilirler milyonu aşkın nüfusu olan Kayseri'de. Bu takıma halkı da destek verse herşeyin farklı olacağından, daha iyi yerlere geleceğinden eminim Kayserispor'un.
Halkın desteğine örnek de verecek olursam, Bursasporlu olmamama rağmen, takıma bir destek kaygısı duymamama rağmen bu sezon iki maçına gittiğimizde o kadar müthiş bir ortam vardı ki maçların birinde ayaktaydık birinde de merdivenlerde. Halkı takımın arkasında, her maç trübünler dopdolu, istekli. Kayseripor'un Bursa'dan ne eksiği var ki bunları yapamıyor? Hatta daha elverişli şartlara sahip.

Bu vahim durumu çözmek için ilgili herkes birçok yöntem deniyor, birçok avantaj sağlıyor Kayseri halkına. Tabi ki bunun karşılığında devamlı olmak şartıyla olumlu bir cevap bekliyorlar. Umarım bari bundan sonra alırlar ama çok da kolay görünmüyor doğrusu. İşte sözlerime burada son verirken başlıktaki soruyu bir daha tekrarlayalım sizlere. Bütün yapılan bu iyilikleri onlar, yani Kayserili halk hakediyor mu? Benim cevabım belli zaten.

Hiç yorum yok: