27 Ağustos 2009 Perşembe

La Liga'da Yeni Sezonu Sabırsızlıkla Beklememin 10 Nedeni

İspanya La Liga'da 09/10 sezonu bu hafta sonu oynanacak maçlarla başlıyor. İspanyol medyası ise şimdiden kendi liglerinin artık İngiltere Premier Ligi'nden çok daha üst seviyeye çıktığı övgülerine yer vermeye başladı bile. Bu görüşlere katılıp katılmamakta serbestsiniz; fakat ben aynı fikri paylaştığımı söyleyebilirim. İşte bu düşüncemi şekillendiren çeşitli gerekçeler:


1. Para, Bolca Para: La Liga takımları bu transfer döneminde şu ana kadar 435 milyon Euro'nun üzerinde para harcadılar. Yalnızca Real Madrid'in transfere ayırdığı para 325 milyon Euro ve sadece bu rakam bile neredeyse tüm Premier Lig tkımlarının yaptığı transfer harcamalarının toplamına eşit.



2. Ronaldo: Gelin itiraf edelim; geçtiğimiz sezon "Premier Lig" denince hepimizin aklına gelen ilk imge, attığı bir gol sonrası ellerini iki yana açmış ve yüzüne şımarıkça bir ifade yerleştirmiş biçimde gol sevinci yaşayan, hatta gol sevinci yaşamaktan çok gövde gösterisi yapan Cristiano Ronaldo değil miydi? Eh, hepinizin malumu olduğu üzere Kırmızı Şeytanların Portekizli şeytanı, dünyanın en pahalı transferi unvanını eline geçirerek Real Madrid'in yolunu tuttu. Real'in çiçeği burnunda teknik direktörü Manuel Pellegrini, Ronaldo'nun Madrid'teki yaşama alışması için belli bir zamana ihtiyaç duyacağını söylese de; ödenen sıra dışı bonservis ücreti ve oyuncunun iddialı açıklamalarının yarattığı beklentiler nedeniyle, Old Trafford'da gösterdiği performansı Bernabeu'da da yakalaması için kendisine tanınacak zamanın fazla uzun olmayacağını düşünüyorum.



3. Hepsini İzleyebileceğiz: Canlı canlı Premier Lig izleme keyfimiz geçen sezon bu ligin yayın haklarını ücretli kanalların alması nedeniyle büyük oranda ortadan kalkmışken; La Liga keyfimiz ise Türkiye'nin bana göre tartışmasız en kaliteli spor kadrosuna sahip kanalı olan NTV(Spor) ile devam edecek. Zaten NTV'ciler de hazırladıkları (her zamanki gibi) müthiş tanıtım videosuyla futbolseverlerin heyecanını şimdiden yukarılara taşıdılar. NTV camiasına teşekkür ederken, Premier Lig'i elimizden alanlara da selam ederiz; hem sizin hem de İtalya Serie A'nın geçen sezonlardaki en bilinen yıldızlarını bu sezon biz izleyeceğiz işte..! :)


4. Taze Kan #1: 7 senelik aradan sonra La Liga'ya dönen Tenerife, kesinlikle rakip takımlar ve taraftarları için zorlu bir deplasman olacaktır. Bunu yalnızca Tenerife ekibinin güçlü bir takım oluşturma ve La Liga'da kalıcı olma iddiasından yola çıkarak söylemiyorum. Tenerife bilindiği üzere İspanya'nın turizm cennetlerinden olan Las Palmas adalarının takımı ve bu adalar da İspanya anakarasının, hatta Akdeniz havzasının oldukça uzağında; Atlantik Okyanusu'nun Fas kıyılarında yer almaktadır ve İspanya'nın kuzeyinde yer alan Santander şehrinden bu adaya uçakla 6 saatte gidilebilmektedir. Sanırım bu sezon Racing Santander'lileri zorlu bir deplasman bekliyor olacak.


5. Taze Kan #2: Ligin bir başka yeni yüzü olan Xerez ise tarihinde ilk defa La Liga'da boy gösterecek olmanın heyecanını yaşıyor. Ancak onları buraya taşıyan teknik direktörleri olan, eski Barça efsanesi Vigo bu defa yanlarında olmayacak. Sezon başında yeni sözleşme için Vigo ile anlaşamayan Xerez yönetimi, takımın başına Jose Angel Zigandam'ı getirdi. Xerez'den beklentiler büyük olmadığı için Zigandam'ın üzerinde yoğun bir baskı bulunmuyor. Yine de ligde yeni yüzler görmek her zaman heyecan vericidir; bakalım Xerez La Liga'ya neler getirecek?



6. İki David: Sezon öncesinde Valencia'nın iki büyük yıldızı olan David Villa ve David Silva'yı elinde tutamayacağı görüşü sıklıkla dile getirilyordu. Ancak 400 milyon Euro'yu aşan borcuyla finansal anlamda zor zamanlar geçiren Valencia ekibi, tüm bu söylenenlere karşın iki yıldızını satmayarak La Liga'da sesini duyurmaya devam edeceğini göstermiş oldu. Barça ve Real'den sonra İspanya'nın akla gelen en büyük camialarından olan Valencia'nın ayakta kalmayı başarmasına ve yıldızlarıyla bu sezon da sahalara heyecan getirecek olmasından tüm futbolseverler memnun olmuştur diye tahmin ediyorum; tabi rakip taraftarlar hariç..!


7. Toplar: Daha doğrusu bir tek top: Nike T90 Ascente. Bu topun yalnızca görünüşü heyecan verici olmakla kalmıyor; yapılan testler sonucunda vuruşlardaki isbaet oranının ve hızın yükselmesini sağlayan 3 katlı konstrüksiyon, mikro gözenekler gibi unsurlarıyla golcülerin işini kolaylaştıracağı, kalecilerin işini ise zorlaştıracağı söyleniyor. Zaten geleneksel olarak bol gollü bir lig olan La Liga'da bu sezon daha da fazla gol izleyebiliriz belki de. Gerçi geçen sezonki 6-2'lik Barça-Real maçı bu çıtayı bir hayli yükseltti; bakalım bu sezonki "Star Wars"tan kaç gol çıkacak?



8. Genç Yıldızlar: Onlardan La Liga'da fazlasıyla var, ancak burada yalnızca birine işaret etmek istiyorum. Sevilla'nın 21 yaşındaki Arjantinli yıldız adayı Diego Perotti, geçen sezon oynanan Deportivo La Coruna maçının son dakikasında attığı golle takımının Ligi üçüncü sırada bitirmeyi garantilemesini sağlamıştı. Bu aynı zamanda Perotti'nin Sevilla için attığı ilk goldü. Eğer bu sezon da düzenli bir şekilde forma şansı bulur ve potansiyelini gerçekleştirmeyi başarırsa, Arjantin'in La Liga üzerinden dünya futboluna armağan ettiği yıldızlar arasına girecektir.



9. El Clasico: Her ne kadar Barcelona teknik patronu Pep Guardiola, geçen sezonki gibi bir "üçleme"nin bu sezon söz konusu olamayacağını ifade etmiş olsa da; en azından lig yarışında Real'in gerisinde kalmayı ve ezeli-ebedi rakiplerine geçen sezonun rövanşını alma imkanı vermeyi kesinlike kabullenemeyceği aşikar. Buna karşılık Real'in niyetinin tam da bu olduğunu, bu yaz izlediğimiz transfer çılgınlığından ve 2. Galacticos operasyonundan anlamak pek zor olmasa gerek. Florentino Perez kelle istiyor..! Bakalım sezon sonunda hangi taraf tatmin olacak?


10. Goller: La Liga'da gol kralına verilen Pichichi ödülünü geçen sezon 32 golle Diego Forlan kazanmıştı. Forlan'ın bu sezon da iddialı olacağını söylemek olası; ancak Leo Messi, Thierry Henry, Kun Agüero ve David Villa'nın bu yarışta onu rahat bırakacakları düşünülemez bile. La Liga'nın gediklisi olan bu yıldızlara bir de yeni çocuklar Zlatan Ibrahimovic, Karim Benzema ve Cristiano Ronaldo gibi isimleri de ekleyecek olursak bir tek şeyi kesin olarak söyleyebilirim: Bu sezon La Liga'da kaleci olmak istemezdim...

Hiç yorum yok: