27 Ağustos 2009 Perşembe

Hazırlan Gidiyoruz !!


Ligimize gelen yabancıların bavullarını toplayarak kaçmalarını anlayamadım bir türlü.Bunların içinde hiç kuşkusuz birçok farklı neden var.

Son bir hafta içinde önce Shaktar maçında ilk 11 çıkan Bouazza şehre alışamadığını söyleyip kaçmıştı,şimdi de Gaziantep'le her konuda anlaşan Vaz Te apar topar ülkeyi terk etti.İkiside şehirlere alışamadığı,beğenmediği için kaçmışlar.Hadi Vaz Te'yi anladım daha sözleşme bile imzalamadı ama kontrat yaptığın bir futbolcuyu üstelik takımına çok da yarar sağlayabilecek bir oyuncuyu bu kadar çabuk elinden kaçırmak çok da iyi bir yöneticilik örneği değil.

Tabii bunlar 24 saat içinde kaçan futbolcular.Bir de 3 ay,5 ay, 1 sezon dayanıp ama sonunda gene elimizden kaçan futbolcular geldi ligimize;

2002 sezonunda Fatih Terim'in isteğiyle alınan Felipe, 4 ay boyunca para alamadığını belgeleyince bonservisi bedelsiz olarak Flamengo Kulübüne verildi.

Ortega 2002-03 sezonunda River Plate'den alınırken ülkemize gelmiş en yetenekli yabancılar arasında gösteriliyordu ki İstanbulspor maçı öncesi kampı terk etmiş ve kulüp tarafından 25 bin dolar cezaya çarptırılmıştı. Milli maç için Hollanda'ya gidip gelmediğinde Fenerbahçe'yle Fifa'lık olmuş ve tazminat ödemeyi kabul edip takımdan ayrılmıştı.

2000-01 sezonunda Trabzonspor'un Norveç'in Tromso takımından transfer ettiği Rune Lange 3 aydır alamadğı parasını tahsil ettikten sonra gizlice ülkeyi terk etmişti.

1998-99 sezonunda Murat Yakın'ın İstanbul'daki depremi mazeret göstererek kulübü terketmiş, Fifa'nın verdiği 4 milyon dolarlık para cezasını Fenerbahçe yıllar sonra alabilmişti.

1998 'de Dinamo Kiev'den 4 milyon dolar karşılığında alınan Yuri Kalitvintsev sakatlığını mazeret gösterip ülkesine gitmiş ve 3 ay haber alınamamıştı.Sonra başka bir takımla idmanlara katıldığı öğrenildi.

1997-98 'de transfer edilen Çek Karel Rada futbolu bıraktım diyerek ülkeden kaçmış, Trabzonspor başka bir takımla kontrat imzaladığı öğrendiğinde kulübünden 800 bin dolar tazminat almıştı.

Trabzon'da 2 sezon forma giyip oynadığı 78 maçta 31 gol atan Hırvat Vugrineç bir gece şehirden ayrılıp İtalya'nın Lecce takımına kaçmıştı.Uzun süren davalar sonrası Trabzonspor mahkemeyi kazanmıştı.

Bulgaristan'ın önemli ortasaha oyuncuları arasında gösterilen Letchkov 97-98 de Beşiktaşlı taraftarların gönlünde iz bırakamamış,futbolu bıraktım diyerek ülkesine kaçıp orda bir takımla anlaşmıştı.

Hala dillerden düşmeyen,nasıl bir futbolcu kaçırılır dediğimiz bir olaydı Kevin Campbell olayı.97 'de gelmişti Trabzonspor'a ve Trabzon'da oynayan ilk siyahi futbolcu olma özelliğini taşıyordu.5-3 lük Galatasaray galibiyetinde hat-trick yapmasına rağmen dönemin başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın yaptığı 2 benzetme golcü oyuncuyu kaçırmaya yetmişti; ''Yamyam'' ve ''Gol makinası diye aldık, çamaşır makinası çıktı.'' Bu sözler sonrası Campbell çoktan ülkesine uçmuştu.

70-71 sezonun ara döneminde alınan Rumen Sasu Fenerbahçede oynadığı 7 maçta attığı 4 gol ve yaptığı 6 asistle büyük işler yapacak gibiydi ama dönemin hocası Teasca ile anlaşamayıp bir gece ülkesine kaçtı.

Gene Robert Enke 2003-2004 de Barcelona'dan 1 yıllık kiralanmıştı ki Türkiye macerası 13 gün sürdü.
Fransa'da önemli işler yaptıktan sonra adını duyuran İbrahim Ba 2004'te Rize'yle bir yıllık anlaşma imzalamıştı. Dönemin hocası Rıza Çalımbay'la yıldızı barışmayan oyuncu geldiği gibi gitti.
2004-05 sezonun devre arasında kiralanan Hakan Yakın Galatasaray'da sadece 22 dakika forma giyebildi. Kulüpten kaçmasına rağmen annesinin ısrarlarıyla tekrar geri dönmüştü.



Birçok futbolcu daha var böyle ülkeden kaçıp giden. Musampa, Ribery, Anelka, Kleberson, Szymkowiak, Ömer Rıza, Risp... Birçok yıldızın böyle zar zor gelip kolayca gitmesi üzülmemiz gereken bir durum. Özellikle Trabzonspor'un kaçırdığı o kadar çok isim var ki artık şehrin havasından mı, yöneticilerin gereğini yapmamasından mı, yoksa o çok övündükleri taraftarlarından mı bilinmez.
Bir türlü yerleşmeyen, klas bir düzeye gelemeyen yöneticilik anlayışımız tartışmasız futbolcuları kaçıran en önemli faktör. Gördüğünüz gibi kaçan futbolcu cennetine 2 yeni isim daha eklendi. Hayırlı olsun..

2 yorum:

Adsız dedi ki...

bir de kapağı atıp gitmeyenler var; el saka,krita ve benzeri bir sürü ya kaçıyorlar ya da geldi mi sürünene kadar burda kalıyorlar:)

LuckySlevin dedi ki...

doğru söylüyosun onları da yapmak lazım..:D