9 Kasım 2009 Pazartesi

Futbolda Zaman Geçirme Sorunu

Bir maçın olmazsa olmazı zaman geçirme. Futbolcular saha içinde oyuncuya dönüşüverir bir anda. Hiçbir takım taraftarı zaman geçirmeyi sevmez. Çünkü yarın, öbür gün kendi başına geleceğini de bilir. Sadece rakip futbolcuları tahrik etmekle kalmaz sahada. Tahrik olan stadyumdaki taraftarlar ya küfür eder ya da sahaya birşey atarlar. Sonuçta kulüp ceza alır. Zaman geçirme bu kadar soruna neden olurken neden hiçbir önlem alınmaz, neden buna seyirci olunur bilmiyorum. Fifa her sene yeni kurallar koyar yıllardır. Ama zaman geçirmeyle ilgili radikal bir karar göremedim henüz."Zaman geçirme nasıl sonlandırılabilir, nasıl kurallarla önlem alınabilir ?" Uygulanması pek zor olmayan kurallar koyulabilir.

Kalecinin zaman geçirmesi

Kaleci yapabildiğinin en iyisi yapmaya çalışır sahada. Gol kurtarmalar, refleksler. Ama bunlar bir yere kadar. Eğer takımı öndeyse bunlara zaman geçirmeyi de eklerler. Hepsi de bunu çok iyi bilir. Sarı kart görmeyene kadar maçın zamanında o kadar çok çalarlar ki insanları deli etmeye yeter. Kalecinin topu elinde tutma süresi nasıl sınırlandırılmışsa, aut atışına da bir çare bulunabilir. Kalecinin topu oyuna sokma süresi sınırlandırılırsa hem kimse çılgına dönmez hem de kaleciler sarı kart görmekten kurtulur.

Sakatlık numaraları

Takımın mağluptur. Atak yapmaya çalışmaktadır. Bir de bakarsın ki sahanın bir köşesinde yerde yatan bir adam. Taca falan atmasan bile belli bir süre sonra hakem oyunu durdurur. Sahaya sağlık görevlileri gelir. Oyun başlar. On saniye sonra bakarsın ki oyuncu pozisyonunu almış. Hakem oyuncuyu oyuna almak zorundadır. Böyle bir kural olmadığı için elinden birşey gelmez. Oyuna aldığı için taraftarlar tarafından eleştirilir. Fakat kenardaki oyuncuyu almazsa da öbür takım o futbolcu sahada yokken gol yiyebilir ve bu sefer öbür takım tarafından suçlu ilan edilebilir. Bu acilen çözüme kavuşturulması gereken bir konu. Futbolun seyri için bu kesinlikle gerekli. Saha kenarına gidip de hemen ayağa kalkan oyuncuya bir dakika oyuna alınmama gibi bir ceza verilebilir.


Amaç futbolu çirkinleştirenlerin cezasız kalmaması olmalı. Futbolu çok kişi seviyor, çok kişi izliyor. Doksan dakikası da güzel olan bir oyun izlemek istiyor insanlar. Bu kuralların koyulması bu kadar zor mu bilmiyorum.

Hiç yorum yok: